20.000 Ft feletti vásárlás esetén a szállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/721-4541

BM-Blog
Takácsné Tarnóczi Tímea
2022.05.16 17:40

Fogzás - válaszok a leginkább zavaró kérdésekre

Fogzás - válaszok a leginkább zavaró kérdésekre

A fogzási folyamat nagyon gyakran sok kellemetlenséggel jár a baba számára. Hogyan segíthetünk neki?

Fogzás - válaszok a leginkább zavaró kérdésekre

Fogzási tünetek:

Az egyik leggyakoribb jele annak, hogy a csecsemő fogzik, az erős nyálzás. A csecsemők túlnyomó többsége az ujjait, öklét vagy a kéznél lévő tárgyakat a szájába veszi. Ebben az időszakban érdemes odafigyelni arra, mi van a baba közelében. Fogzás közben a baba ínyének piszkálása, tárgyak rágása, harapása enyhíti a viszkető érzést.

 

Honnan lehet felismerni a fogzást?

Észrevetted, hogy a babád ínye piros és gömbölyded? Ez annak a jele, hogy hamarosan kibújik a fogacska. Ne feledjük, hogy a „hamarosan” a gyermek fejlődésében nagyon pontatlan szó. Lehet, hogy több nap, de akár több hét vagy hónap is. Fel kell készülni arra, hogy a kicsi rosszkedvű és nyáladzik a fogzás időszakában. Nem lehet megjósolni az első fogak megjelenésének pontos idejét.

Általában az alsó fogak korábban jelennek meg, mint a felső fogak. Ez nem jelenti azt, hogy a folyamat nem lehet fordított sorrendben. Vannak csecsemők, akiknek kezdetben felső, majd alsó fogak fejlődnek ki.

A fogzási folyamat nagyon gyakran sok kellemetlenséggel jár a baba számára. Hogyan segíthetünk neki?

- nyálzás - a baba folyamatosan nyálzik, mely érzékeny bőrét nagyon könnyen kicsípi. Érdemes előkével bekészülni erre az időszakra, mellyel egy mozdulattal letörölhetjük az érintett területet.  Ha azt észleljük, hogy a száj környéke kipirosodik, kenjük be a csecsemőknek a megfelelő krémmel.

- rágókák – szerezzünk be szilikonból készült rágókákat vagy ÉRZÉKSZERVI LABDÁKAT, amelyek szintén tökéletesek a viszketés csillapítására . Hűtőben le tudjuk hűteni a rágókákat, de soha ne tegyük be őket a fagyasztóba, mert a túl alacsony hőmérséklet fagyási sérülést okozhat a babának. Az idősebb gyerekek kaphatnak nyers sárgarépát, szülői felügyelet alatt. A gyermekorvosok az íny gyengéd masszírozását is javasolják, például a gyógyszertárakban kapható speciális kefékkel, gélekkel.

- láz - ha nem haladja meg a 38 ºC-ot, nem kell megijednünk. Általában elmúlik, amint a fog kitör. Ha a hőmérséklet magasabb vagy nem csökken, orvoshoz kell fordulni. Ha csökkenteni szeretné a hőmérsékletet, használhatja hűthető/melegíthető TERMOFOXI plüssállatot, amely borogatásként is tökéletes, és akár 1,5 ºC-kal is csökkentheti a hőmérsékletet.  

Ha tökéletes rágókát keresel, nézz szét weboldalunkon. Az alábbiakat nyugodt szívvel ajánljuk:

  • spirálos róka:  nagyon könnyű. Az érzékszervi játék alsó részébe rágóka van varrva. Megnyugtatja és masszírozza a fájó ínyt. 

  

  • babaálom rágókák: a szilikon anyagnak köszönhetően, nem tudja felsérteni a baba ínyét, mégis kellemes, nyugtató érzést nyújt a kibújó fogacskáknak.

 

  • érzékszervi labdák: a tüskéknek köszönhetően nagyon gyorsan a babák kedvence lehet ebben az időszakban. Tüskés, érdes felülete megszünteti a viszketést, és nyugtatja a baba ínyét.

#babymom #BMBlog2 #fogzas #tanacsok #ragokak