20.000 Ft feletti vásárlás esetén a szállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/721-4541

BM-Blog
Takácsné Tarnóczi Tímea
2022.06.23 22:14

Hogyan motiváld a babádat, hogy felemelje a fejét?

Hogyan motiváld a babádat, hogy felemelje a fejét?

A mozgásfejlődés első mérföldkőve!

Mikor emeli fel a csecsemő magától a fejét?

Az első kísérletek a fej önálló felemelésére a gyermek életének első hónapjában jelennek meg. Kezdetben ügyetlen lesz egyik arcáról a másikra fordulni.
A szülő szerepe viszont az, hogy ösztönözze a kisgyermeket, hogy a lehető legmagasabbra nyújtsa a fejét. A legfontosabb dolog annak megértése, hogy minden gyermek a saját ütemében fejlődik. Az egyik felemeli a fejét a 8. héten, a másik - a 12. héten.
Ha kétségeid vannak a baba fejlődésének helyességével kapcsolatban, fordulj szakemberhez. Problémák esetén mindenképpen fel kell keresni egy gyógytornászt, aki egyénileg választja ki a gyakorlatokat, vagy utalja rehabilitációra.
Kezdettől fogva ne feledd, hogy a babát a lehető leggyakrabban a fordítsd a pocakjára, és bátorítsd, hogy ebből a szemszögből csodálja meg a világot.

Hogyan motiváld a babádat, hogy felemelje a fejét?

Nincs szükséged különleges kütyükre – csak egy takaróra és egy kontrasztos játékra, amely megragadja a baba tekintetét. Ezt az "edzést", naponta néhány percig kell végezni, így serkented a motoros fejlődését. Hogyan gyakorold a fejemelést gyermekeddel?

 

A kontrasztoknak köszönhetően ragad meg a kicsi figyelmét.
A játék kiválasztásakor ügyelj arra, hogy egyszerű mintázatú, és lehetőleg fekete-fehér játék legyen. Miért? Kisded nem vesz észre semmi érdekeset a sokszínű tárgyakon, mert a fejlődő látása miatt, egyszerű, elmosódott kép lesz. Eközben a csecsemőknek szánt fekete-fehér játékok összpontosítják figyelmét, és arra ösztönzik, hogy továbbra is próbálja felemelni a fejét, hogy jobban megnézze. Ezek lehetnek puha bújós játékok, szenzoros labdák, susogók, vagy kontrasztos szenzoros játékok.

   

Mindig hanyatt fekszik.

Sok baba szívesebben fekszik játékidőben hanyatt, hiszen így jobban lát mindent, míg hason fektetve emelni kell a fejét, ami nagy megerőltetés a számára. Ennek ellenére fontos, hogy ébren is feküdjön néha hason is. 3-4 hónapos kortól tedd le hason a földre minden nap 5-6 alkalommal néhány percre! Feküdj oda mellé és szórakoztasd, beszélgess vele, így idővel megerősödnek majd a nyakizmai és megkedveli a hason fekvő helyzetet is.

A babám nem emeli fel a fejét – mikor kezdjek aggódni?

Számos oka lehet annak, hogy egy csecsemő nem emeli fel a fejét. Leggyakrabban csökkent vagy fokozott izomfeszültség lép fel, ilyenkor javaslott gyógytornásszal való együttműködés. Mikor kell aggódni a baba viselkedése miatt?

  • 6 hetes kor felett a baba nem kísérli meg felemelni a fejét és/vagy nem mozgatja a fejét az egyik arcáról a másikra, hanem abban a helyzetben marad, amelybe letetted
  • A babának megvan a "kedvenc" oldala, erre helyezi leggyakrabban a fejét.
  • Bármelyik vagy a legtöbb kísérlet arra, hogy a baba fejét a másik oldalára fordítsa, sírással végződik.
  • A kicsi aszimmetrikusan rendezi el a fejét.
  • A baba nyilvánvalóan nem szeret a pocakon feküdni - ha ebbe a pozícióba kerül, sír, vagy megpróbál a hátára esni.
  • A gyermek nagyon meghajlítja a törzsét.
  • A baba legtöbbször szorosan ökölbe szorítja a kezét, és gyakran elrejti hüvelykujját.

Mind a gyermek mozgásfejlődésének aktív támogatása, mind az első zavaró tünetek megragadása nagyon fontos szerepet tölt be a szülő számára a csecsemő életének első hónapjaiban. A fekete-fehér játékoknak, néhány egyszerű szabálynak és mindenekelőtt a szabálytalanságok ismeretének köszönhetően mindennap nyugodt lehetsz, miközben babáddal játszol.