20.000 Ft feletti vásárlás esetén a szállítás INGYENES!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/721-4541

BM-Blog
Takácsné Tarnóczi Tímea
2022.04.25 22:12

Hogyan játsszunk egy 0-6 hónapos babával és támogassuk a fejlődését?

Hogyan játsszunk egy 0-6 hónapos babával és támogassuk a fejlődését?

Sok szülő azon tűnődik, hogyan válasszon olyan játékokat, amelyek vonzóak a baba számára, és támogatják érzékszervi és kognitív fejlődésüket.

Hogyan játsszunk egy 0-6 hónapos babával és támogassuk a fejlődését?

A csecsemőket születésüktől fogva rengeteg játék veszi körül. Legtöbbjük plüssállatok, rágókák és különböző címkés játékokkal játszanak. Sok szülő azon tűnődik, hogyan válasszon olyan játékokat, amelyek vonzóak a baba számára, és támogatják érzékszervi és kognitív fejlődésüket.

Nézd meg a világot egy gyermek szemével

A csecsemők másképp látják környezetüket, mint a felnőttek és az idősebb gyermekek, mert látásuk még nem fejlődött ki teljesen. Egy újszülött nem csak a színek, hanem a látott képek is életlenek.
Ahhoz, hogy egy tárgyat kellően tisztán lásson, kb. 20-30 cm-re kell lennie az arcától. Idővel a látómező kitágul, a baba elkezdi felismerni a formákat és a színeket, és megkülönbözteti az egyes elemeket a háttértől. A három hónapos babák már meg tudják különböztetni az alapszíneket, és elsajátítják a térbeli látás képességét, azaz szinkronizálják a bal és a jobb szemmel látott képet. Ugyanakkor megtanulnak tárgyakat megragadni, ennek köszönhetően összehangolják a látás és tapintás érzékszervi munkáját.

Milyen játékokat válasszunk?

A baba fejlődésének ismeretében kiválaszthatja a baba számára megfelelő játékokat. A szakértők felhívják a figyelmet az érzékszervi stimuláció fontosságára, a gyermek megfelelő fejlődésének érdekében. Ennek köszönhetően gyorsabban jönnek létre új idegkapcsolatok a kisgyermek agyában. Ahhoz, hogy az érzékszervek serkentésével támogasd a gyermek fejlődését, válasz kontrasztos, fekete-fehér játékokat különböző textúrájú anyagokkal, finom hangelemekkel. A játékokat számos címkével (amelyek tökéletesek az ujjak mozgatására), hímzéssel (a kiálló cérnáknak köszönhetően fejlesztik az érintést) és tükörrel kell felszerelni, mert bár elsőre nem ismeri fel magát benne a gyerek, mégis nagyon nagy figyelmet fordít rá.

Hogyan játssz gyermekeddel szenzoros játékokkal?

Néhány ötlet a babával való játékhoz:

  • távolról mutass meg egy fekete-fehér játékot, majd fokozatosan hozd közelebb a gyermekhez.
  • rögzíts egy kontrasztos könyvet az ágy oldalára.
  • mutass meg a gyereknek egy könnyen megfogható fekete-fehér susogós játékot, ha leesik – add újra a kezeibe, a baba gyorsan megtanulja, hogy a tárgyon ökölbe szorítsa a kezét.
  • rakj egy fekete-fehér játékot (lehetőleg érzékszervi kockát) a kiságyba a gyermek szeme magasságában, változtasd meg a helyét /oldalát néhány naponta. Figyelj arra, hogy a gyermeked mennyire összpontosít a tükörre.

Mom's Care – a játékipar szakértői

A Mom's Care egy olyan cég, amely több mint 36 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Azért hozták létre, hogy minden kisgyermek érzékszervi fejlődését segítő játékokat, és ami a legfontosabb - biztonságos, Lengyelországban gyártott, jó minőségű anyagokból készült termékeket hozzanak létre. A játékok stimulálják a baba érzékszerveit a kontrasztos fekete-fehér színek, a különféle textúrák, hangelemek, számos címke és hímzés használatának köszönhetően.

#babymom #BMBlog #elindult #6honapos #milyenajandek #milyenjatek #szenzoros #kontrasztos